Rafila îndeamnă românii să procure pastile de iod cât mai repede. Ce categorie de vârstă este vizată

de: Cătălina Burghelea
08 08. 2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, reia apelul ca anumiți români să procure pastilele de iod puse la dispoziţie gratuit de stat. Declaraţia medicului vine în contextul în care armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de țara noastră.

Ministrul Sănătății recomandă românilor pastile de iod

Medicul Alexandru Rafila a lansat, luni, 8 august, un apel privind ridicarea pastilelor de iod din farmacii, după ce situația de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei) este incertă, în urma unor bombardamente de care Moscova și Kiev se acuză reciproc.

Astfeș, românii de până la 40 de ani sunt îndemnați de către ministrul Alexandru Rafila să ridice rețeta medicală pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus, luni, ministrul Sănătății.

Medicamentele se găsesc în 2500 de farmacii

Medicul Alexandru Rafila susține că sunt 2.500 de farmacii în toată România, care au astfel de medicamente: „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”.

Oficialul din Ministerul Sănătății atrage atenția că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească. „Dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a explicat Rafila.

Când trebuie luate

Atacurile aeriene asupra centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc, au stârnit îngrijorări la nivel internațional, întrucât arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”, avertizează șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Potrivit autorităților ucrainene, au fost loviți trei senzori de radiații.

În cazul unui accident nuclear, pastilele de iod trebuie luate doar de persoanele cu vârste sub 40 de ani, în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor, nu în termen mai mare de 24 de ore. Medicamentele trebuie păstrate în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade. Dacă nu s-au folosit, acestea nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci duse la farmacie pentru neutralizare.

Pastilele pot fi luate de cei cu vârsta peste 40 de ani doar în cazuri excepționale, și anume dacă expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare. Lucrul ăsta se întâmplă atunci când adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear.